Koju gitaru kupiti početniku?

Blog Mozaik zvuka tečaj gitare i klavira

Koju gitaru kupiti početniku?

Odlučili ste naučiti svirati gitaru i ne znate koju gitaru kupiti? Za početnika je najbolje kupiti klasičnu gitaru. Osim ako se ne radi o izuzetno sitnom djetetu mlađem od devet godina, u svim drugim situacijama preporučamo klasičnu gitaru normalnih dimenzija (4/4).

Zašto baš klasična gitara? Nakon što naučite osnove sviranja gitare na klasičnoj gitari, imate dobre temelje i vrlo jednostavno ćete moći svirati i prilagoditi se i drugim vrstama gitara (električna i akustična).

Koju točno gitaru kupiti? Koliko košta i gdje kupiti gitaru?

Svojim polaznicima uvijek preporučamo da ako su u prilici prvo posude gitaru dok sami ne steknu mišljenje o tome što bi ih točno zanimalo i kakvu bi gitaru željeli. Kada se kupuje gitara, idealno je da je za vas isproba netko u koga imate povjerenja i tko ima iskustva jer se gitare i unutar iste serije razlikuju u kvaliteti, a sama cijena ne garantira kvalitetu, već to ovisi od instrumenta do instrumenta.

Prosječna gitara za početnika koja zadovoljava sve kriterije za kvalitetan početak učenja sviranja obično košta oko 1000kn. Na tržištu se može pronaći svakakvih gitara. Konkretna gitara koju mi preporučujemo i koja nam se uglavnom pokazala kao siguran omjer uloženog i dobivenog je klasična gitara Yamaha C40. Može se kupiti u više trgovina u Zagrebu, a putem interneta možete jednostavno istražiti najbolju ponudu koja se nudi.

Uz gitaru, početniku su potrebna još futrola ili kofer za gitaru (nešto jednostavno i lagano; da se može bez problema nositi na leđima – futrole se mogu kupiti za oko 150kn), klupica za nogu za gitariste (oko 50kn), kajdanka (preporučujemo sa tvrdim koricama), olovka i gumica.

Za svako pitanje, možete se javiti i našim profesorima.