Učimo svirati ukulele: VRSTE

UČIMO SVIRATI UKULELE:

Vrste ukulelea

Ukulele je instrument koji podrazumijeva jednu ‘obitelj’ instrumenata: sopran, koncert, tenor i bariton ukulele.

Svaki pojedini ukulele razlikuje se po veličini i zvuku. Odabir instrumenta koji ćete svirati ovisi o tome koji zvuk ukulelea želite i vrsti glazbe koju ćete na njemu izvoditi. Što je instrument manji on zvuči ‘oštrije’ ili jasnije.

Sopran ukulele kao najmanji instrument obično se koristi za sviranje tradicionalne glazbe i najčešće predstavlja sliku instrumenta koju većina ljudi ima pred očima kada netko spomene ukulele.

Koncertni ukulele je sljedeći po redu i njega obično preporučujemo početnicima jer je kompromis između tradicionalnog i modernog ‘fingerstyle’ zvuka. Još je uvijek dovoljno malen i jednostavan za transport, a istovremeno dovoljno velik za sviranje tehnički zahtjevnije glazbe.

Tenor ukulele je možda najrašireniji i osobito omiljen među poznatim ‘fingerstyle’ sviračima. Zbog svoje duže skale ima i dalje jasan, ali ipak nešto trajniji ton koji je lakše artikulirati te svirajući dobiti veći dinamički raspon i raznovrsnije boje zvuka.

Bariton ukulele se od ustalih ukulelea posebno razlikuje po svom štimu. On se štima dublje i visina tonova njegovih žica je jednaka visini prve četiri žice gitare i stoga je on često omiljen među gitaristima. Dobro slaže sa ostalim ukuleleima u ansamblu jer daje dodatnu dubinu zbog čega zajedno zvuče puno i skladno.

Uživajte u sviranju!

Priredio: Danijel Jurišić