UČIMO SVIRATI UKULELE: Štimanje

Postoji različite vrste štimova ukulelea. Najčešći ili ‘standardni’ način je: G, C, E, A (za sopran, koncert i tenor ukulele).

Prva žica je ton A, druga E, treća C i četvrta G. Prva žica je uvijek ona koja je, dok svirate instrument, dolje, tj. bliže podu, a četvrta ona koja je ‘gore’, tj. bliže važem licu. Standardni štim je zanimljiv jer je se žice ne štimaju od najviše prema najdubljoj, već se prve tri (A, E, C) štimaju od visoke prema dubokoj, dok je četvrta (G) po visini zvuka između prve (A) i druge (E), što daje jedan poseban ugođaj i boju kada se na ukulele sviraju akordi, a pri fingerstyle sviranju otvara mogućnost lakog istovremenog sviranja unisona i sekundi.

Sljedeći popularan način štimanja je da se četvrta žica (G) uštima oktavu dublje i tako postane najdublji ton na ukuleleu s čim se dobije još nekoliko dubljih tonova i zvuk akorada sličniji zvuku akorada na gitari.

Sami možete uštimati ukulele uz pomoć eletronskog štimera ili aplikacije na mobitelu. Jedna od najpopularnijih aplikacija je: GuitarTuna. Vrlo jednostavna aplikacija s mnogim mogućnostima (npr. nudi mogućnost ‘okretanja’ instrumenta, za jednostavnije štimanje instrumenata za lijevo ruke početnike).

O drugim načinima štimanja ukulelea i povijesti instrumenta čitajte više na našem blogu u sljedećim postovima.

Uživajte u sviranju!

Priredio: Danijel Jurišić

 

Skills

, , , ,

Posted on

March 30, 2023