ŠKOLA GITARE: Tradicijska glazba Međimurja

ŠKOLA GITARE: Tradicijska glazba Međimurja

Povijest bilježi prekrasne melodije nastale u našem narodu. Neke od njih se rado pjevaju i danas, a mnoge su nažalost ostale samo dio povijesti. Međimurska glazba je jedan od bisera naše glazbene povijesti i sviranjem i pjevanjem međimurskih popijevki prisjetiti ćemo se naše vrijedne glazbene baštine.

Kao važnu glazbenu formu Međimurja možemo izdvojiti „popevku“ – popijevku. Popijevke se temelje na ljestvičnom sustavu starih načina i pentatonici, a forma zna varirati od slobodne do pravilne od nekoliko strofa i pripjeva. Tematski su napjevi bili lirski i epski, vezani uz mitske tematike kao i uz stvarne događaje i ličnosti.

Najvažniji istraživači koji su pridonijeli sakupljanju, zapisivanju i očuvanju međimurske narodne glazbe bili su akademik Vinko Žganec i kantautor Florijan Andrašec.

Ovdje Vam donosimo popis nekoliko najpoznatijih međimurskih napjeva, note možete preuzeti klikom na naslov ili na našoj download stranici:

Vehni, vehni fijolica – melodija

Vehni, vehni fijolica – aranžman za solo gitaru

Ljubav se ne trži – aranžman za solo gitaru (prof. A. Čagalj)

Klinčec stoji pod oblokom

Legradske gore

Mamica su štrukle pekli

Rožica sem bila

Protuletje se otpira

I uživajte u sviranju!

Više o školi gitare, glazbenim tečajevima i tečaju gitare možete saznati na našoj stranici O tečaju gitare.

Škola gitare Mozaik zvuka nalazi se u Sigetu, Novi Zagreb, Froudeova 1., preko puta Velesajma – 1 minutu hoda od tramvajske i autobusne stanice. U blizini kvartova: Sopot, Sloboština, Trnsko, Trokut, Kajzerica, Središće, Savski gaj, Sv. Klara, Podbrežje, Utrine, Travno, Zapruđe i Dugave.

Slobodno nam se obratite putem web obrasca ili pozivom na 098 94 14 847.